In general in Garaj se vorbeste despre masini. Despre masinile lor, cele cu care ajung in service. De multe ori se vorbeste insa si despre masinile pe care unul sau altul ar vrea sa le cumpere. Si cum se intimpla sa nu am mereu timpul necesar unui raspuns mai elaborat, voi scrie aici oleaca mai mult despre subiect.
Acum, e evident ca oricit de echilibrat as aborda eu subiectul asta, subiectivismul joaca un rol mai mult decit important in alegere unei masini, asa cum joaca in cele mai multe alegeri din viata. Ca sa imi fac situatia mai usoara, voi explica mai intii cadrul in care fac eu recomandarile, pentru ca e important ca sa se inteleaga de ce le fac cum le fac.
Mai intii, e doar despre masini second hand care nu devin o povara financiara in familie si e un cadru utilitarian in care luxul e secundar functiei. O masina trebuie sa aiba optiuni care sa faca sofatul comod si viata usoara, nu neaparat mai luxoasa si in nici un caz opulenta. De aceea, pun mare pret in ordinea urmatoare, pe optiuni ca : aer conditionat - nu neaparat climatronic, incalzire in scaune si oglinzi, lumini cit mai performante, cu AFS, Xenon sau LED, pilot automat cunoscut si ca sistem cruise control, cu versiunile mai moderne si la fel de utile numite ACC si/sau City Brake.
Pentru ca e bine sa ai in mers o pozitie mai ridicata la volan ( mai ales femeile iubesc asta), recomand, chiar cu pretul unei stabilitati mai reduse la viteze mari pe viraje, un mini SUV sau chiar un SUV veritabil daca va permiteti accesul in categoria de pret. Masinile joase, compacte, sint utile mai ales in configuratia "variant" sau " break", care desi sint mai putin apreciate ca forma,sint extraordinar de versatile mai ales in familiile cu copii. Clasa mini (Polo/Fabia) si clasa medie entry-level (Golf), in ciuda cresterii de dimensiuni de la ultimele modele pot fi problematice din pozitia de unica masina din familie cind familia se mareste.Sint insa excelente ca masini de oras.
Apoi, tot in cadrul utilitarian consider ca exista un raport optim intre masa masinii si puterea motorului care sa ofere o dinamica multumitoare. In general un sasiu usor din clasa medie/superioara se misca bine tras de un motor de 120-170 CP in timp de un sasiu mai greu din clasa de lux are nevoie de peste 250CP pentru aceleasi senzatii la volan. In cadrul acesta motorul de baza pentru clasa medie/superioara e 2.0 TDI , iar pentru cele de lux 3.0 TDI. Sint motoarele cele mai raspindite la VW si cele mai robuste. Pentru segmentul low-cost si 1.6 TDI e in regula, desi la generatia 2008-2014 e alimentat de o injectie Siemens care e slaba in comparatie cu Bosch-ul de pe 2.0 si, mai serios, e de multe ori in combinatie cu cutia in sapte trepte cu ambreiaj uscat care e o umbra a mult mai robustei DQ250 cu 6 trepte si ambreiaj umed. DQ200 se repara relativ usor, dar e cutia cea mai putin fiabila dintre DSG-uri si in combinatie cu un CAY e un low-cost doar la achizitie, nu si in service.
Motoarele pe benzina, care nu au fost in ultimii 20 ani in atentia fabricantilor germani de masini, nu au nici pe departe performantele dinamice si robustetea motoarelor diesel si, cu exceptia celor iesite in ultimii cinci ani, sint destul de putin fiabile. Pentru generatia 2008-2015 nu poate fi indicat nici un motor pe benzina care sa tina piept concurentei celor diesel. Exceptia e 1.2 Tsi de la segmentul low-cost care, in ciuda problemelor cu lantul de distributie, e suficient de robust incit sa mearga peste 250.000km fara interventii in interiorul lui (evident, daca schimbi lantul la timp).Cu cutie manuala, 1.2 TSi poate fi o optiune foarte faina la un low-cost. Dupa 2015 atit 1.8/2.0 TFSI cit si 1.5 sint motoare relativ bune, mult imbunatatite, chiar daca obiectia legata de fiabilitate comparativ cu diesel se mentine.
Deci, ca o concluzie, ca masina de familie, pe primul loc, recomandarea mea de masina second hand e Tiguan 2.0 TDI quattro, cu superba cutie automata in sapte trepte cu ambreiaj umed. 2.0 TDI la VW e un motor superb, inclusiv la varianta moderna de pe MQB, dupa 2014, asa numitul EA288. Am vazut multe motoare la peste 250.000 fara nici un fel de problema. Cutia de pe Tiguan e cea mai buna DSG din toata seria de DSG si singura slabiciune de pe trenul de rulare al Tiguanului sint cuplajele Haldex, fara sa fie insa o chestiune problematica, obiectionabila. Tiguanul are sansa sa detroneze Golful 4 de pe pozitia de "das beste Auto aller Zeiten".
La egalitate cu Tiguanul e Octavia 2/3 , cea mai buna optiune mid-cost din concern. Octavia vine cu un design mai atractiv multora decit Golful si cu spatiu util mai mare. Robusta si ieftina merita orice ban investit in ea, mai ales cele fabricate pe platforma MQB, platforma pe care VW isi face masinile dupa 2013. Detalii in link.
Pe locul doi e Passat-ul la egalitate (si pus in fata doar pentru ca e mai spatios, mai accesorizat si mai potrivit ca masina de familie - vezi observatiile de mai sus) cu Golful 7 MQB. Oamenii au stiut ce fac! In sfirsit, dupa 20 ani au scos un Golf care mi-a atras atentia :)
Pe locul trei e Audi A4. Audi e la urma pentru ca automatele de pe Audi sint mai putin fiabile decit cele de pe VW din motive ce tin de solutiile constructive longitudinale si de raportul dintre puterea motorului si greutatea masinii. Motivele astea fac sa fie A6 ,A7 si Q5 foarte problematice la transmisii, chiar si la putini kilometri.
La capitolul high-class , Touareg si fratele mai luxos Porsche Cayenne sint masinile cele mai robuste. In configuratia 3.0 TDI cu cutia automata japoneza in opt trepte sint masini agrare. Da, daca o ucizi sau o iei ucisa poti avea ghinionul sa schimbi garniturile de chiulasa, dar in afara de asta masinile acestea sint masini agricole. Pe alocuri, la peste 250.000km am mai schimbat lanturi de distributie, dar asta nu ar trebui sa fie privita neaparat ca o problema.
Pe locul doi e A6 si SQ5 3.0 TDI Bi-turbo.Cu Bi-turbo motoarele astea au cu adevarat puterea necesara sa faca masinile dinamice si , mai ales, niciodata nu vin cu STronic. Mai ales la Q5, care e uzual cu 2.0 TDI si STronic si e , in configuratia asta, cel mai catastrofal Audi, motorul de 3.0 Bi-Turbo face o alta masina decit de obicei. Cu totul si cu totul alta.
Ce sa eviti? La capitolul optiuni, trapa panoramica e un briz briz inutil si generator de uriase probleme in timp. Sa eviti 1.4 TFSi , mai ales in configuratia cu dubla supraalimentare. CAXA si CAVD sint motoare complicate instalate pe masini care azi sint relativ ieftine. Reparatiile sint scumpe si de multe ori scot peri albi. De evitat Multitronic la A4 si briz-briz-uri ca bi-turbo (la Passat 2014+), suspensii active , climatizare in spate si oglinzi heliomate care pot aduce probleme scumpe si greu de diagnosticat. De evitat modele rare cu motoare si cutii si mai rare. La ce ma refer? La Audi A2, Audi TT, Lupo 3L, VW Beatle si motoarele 1.6 si 2.0FSI, fara turbo, din primele generatii (2004-2008) . De evitat de altfel ,in general, orice masina care are peste 10 ani si real peste 250.000km, mai ales masini de lux cu multi kilometri. Spun " de evitat" pentru ca atita timp cit iti asumi ca poti repara relativ des si pe bani grei, nu e o problema.Daca nu iti asumi, e. E o mare problema. Voi reveni.
Sa eviti hibrid. Hibrid egal doua sisteme. Doua sisteme egal doua seturi de probleme. Ca masini noi, sint interesante, ca second, nu. Electricele plug-in sint astazi o optiune interesanta, mai ales ca masina urbana. Pe masura ce procentul lor in totalul masinilor va creste, nu cred ca vor mai fi, pentru ca nu vor mai fi subventionate de stat si curentul va fi mai scump pe masura ce cererea va creste. In plus, in lipsa investitiilor masive in reteaua de distributie de curent , masina electrica ca solutie universala e o utopie.
Sa eviti masini "tunate" sau sportive. Nimeni nu cumpara o asemenea masina ca sa mearga cu ea usor si in marea, marea majoritate, masinile modificate si sportivele sint masini de care "s-a tras". Daca masina respectiva e hobby, nici o problema. Poate fi si un monstru mega-modificat in care iti asumi sa investesti, ca in orice hobby, sume mari de bani pentru placere si adrenalina. Daca insa e masina pe care te bazezi sa iti rezolvi zilnic problemele , fa pasul spre alta si evita o "sugativa".
Ce sa nu iei ? In primul rind masini lovite. Nu, nu masini vopsite ci masini lovite. E o foarte mare diferenta intre masina lovita si masina vopsita. Din punctul meu de vedere masinile lovite, mai ales cind sar airbag-urile, sint nefrecventabile pentru ca, in marea majoritate a cazurilor se repara defectuos si nu prezinta siguranta in trafic. In plus, pot avea defecte ascunse si vor fi foarte greu de vindut.
In al doilea rind sa nu iei masini very high class foarte vechi. Adica, Audi A8, VW Phaeton, A6 generatii mai vechi de 8-10 ani, si clasa de SUV-uri din care face parte Touareg, Q7,Cayenne. Masinile very high class foarte vechi sint ieftine, chiar foarte ieftine, dar achizitia lor e o capcana. Intretinerea si reparatiile sint exorbitante si din cauza asta categoria asta de masini se degradeaza accelerat de la un punct in istoricul lor. Cele mai multe probleme legate de bani le avem si cele mai multe reparatii in service cu piese din fier vechi le facem la masinile de lux vechi.
Retineti! Clientii masinilor de lux sint clienti care isi permit masini de lux noi, sau aproape noi, la care nu repara nimic sau mai nimic. Dvs, care cumparati masinile astea, intretineti si reparati masini de 80-100.000 euro, indiferent de anul de fabricatie al acestora. Ginditi-va doar la cit costa un cauciuc de 19"-22" la o asemenea masina. Cauciuc nou, nu aruncat de altul de rau si cumparat de altii de bun!
In al treilea rind, nu cumparati masini cu smenuri la sistemele de tratare a gazelor. Nu cumparati DPF off si masini fara catalizatoare. Ginditi-va la aerul pe care il respirati voi si familiile voastre. Nu sprijiniti prin actiunile dvs murdaria de care va plingeti nu doar pe Facebook!
In al patrulea rind , (am spus a revin) nu cumparati "fier vechi"! Evitati orice e peste 250.000km si mai vechi de 10 ani. O masina e toxica nu numai cind se strica motorul. Transmisiile, climatizarea si sistemele de comfort fac mai multe probleme la batrinete decit face motorul. Exceptiile sint doar exceptii iar faptul ca nu faceti multi kilometri cu ea nu e o scuza. Tocmai pentru ca nu faceti multi kilometri pe an, orice reparatie faceti la ea nu isi justifica scopul. Cumparati masini care sa nu fie o povara financiara in familie! E in orice situatie preferabil un Sandero de 80.000 unui Golf de 300.000.
In final, daca trebuie sa pun degetul pe masini de evitat cu orice pret, pe primul loc e Touareg V10 si fratele mai mic si mai lenes 2.5 TDI. Tot cu acelasi motor e echipat si Transporter-ul euro 4. Motoarele astea au fost rare si mecanicii care sa le stie au fost si sint si mai putini. De aici multe, multe probleme. Sint foarte scumpe de reparat si extrem de greu de gasit ca second hand. Tot euro 4 si tot de evitat cu orice pret motoarele de 2.0 cu doua axe cu came si mai ales cele cu injectie Siemens. Tot Transporter-ul, dar de data asta euro5 cu bi-turbo (2010-2013), are prostul obicei de a minca ulei pe din doua cu motorina , asa cum mai maninca uneori si TFSi-ul de 2.0 de prin aceeasi perioada. Motoarele se repara cu aproximativ 2000 euro, se repara bine, cu 700 zile garantie, dar banii nu sint deloc putini. Imediat in lista e Q5-ul cu motor CGL si in general, orice Audi de 2.0 TDI din generatia 2011-2013 care, cind au foarte multi kilometri , au probleme cu presiunea de ulei si chiulasele.Ca sa nu mai spun de transmisii...
Ca sfat general, indiferent de marca, cumparati masini second hand care inca mai au ce oferi, masini la care aveti service bun si de incredere, masini care cind se strica sa nu trebuiasca sa amanetati bunuri din casa ca sa le puneti la punct. Interesati-va de service si costurile astea inainte de a va hotari la un model. Altfel, s-ar putea ca la primul bec care se aprinde in bord sa vi se complice mult viata.
Sper sa fie util celor ce isi cauta o masina second hand fabricata de concernul VW AG (si nu numai) .
Multumesc pentru ca ati alocat din timpul dvs citirii acestui text!
Observatie : In cadrul concernului platformele sint impartite intre marci, astfel incit puteti inlocui Tiguan cu Kodiak , Audi Q3 sau Seat Ateca si imaginea e perfect identica. Seat-ul e uneori obiectionabil la capitolul ansamblari interioare si exterioare unde au niste solutii tehnice de iti sta mintea in loc, dar fundamental platformele tehnice sint identice.
Observatie 2: Nu fac in general recomandari despre masini de lux second care costa peste 30-40.000 euro. Nu ma caracterizeaza si nu ma atrag, sint rare si in general se repara in reprezentante, avind garantii extinse, deci nu intra in "radar-ul" meu.