"Bio".
Traim anii acestia cu siguranta in epoca lui "Bio". La origine "bio" e un prefix care indica ceva viu, care traieste sau ceva produs de un organism viu. Astfel, ouale sint "bio", indiferent de cum traieste gaina care le face, asa cum rosiile sint intotdeauna "bio" ... dar asta e alta discutie....
"Biofuel" defineste astfel orice combustibil gazos (si lichid) obtinut dintr-o activitate a unor organisme vii prin transformarea - si spre deosebire de - biomasei , care e un material provenit dintr-o planta sau animal si din care se produce energie (electricitate/caldura). Adica ai o masa amorfa de material organic pe care microorganismele o descompun, producind si hidrocarburi gazoase. Un proces similar se intimpla si in intestinele oricarui organism viu. Biogaz producem permanent si noi oamenii.De fapt miliardele de bacterii din intestin produc, omul fiind practic un ecosistem... dar asta e o alta discutie. Pe partea lichida a problemei, alcoolul produs prin fermentatie e si el un "biofuel".
Biodieselul e o alta poveste. E "bio" dar nu e chiar "bio". Da, stiu, e doar o chestiune de definitii, dar cei care m-au mai citit stiu ca imi place mult proprietatea termenilor si definitiile. Strict in contextul definitiei de mai sus, biodieselul nu e "bio". E doar produs din plante. De aceea, nemtii ii mai spun "aggro-diesel" desi astfel il confunda cu motorina neaccizata , folosita la ei de utilajele agricole. Biodieselul e o hidrocarbura lichida obtinuta din procesarea industriala a unor uleiuri vegetale, in USA ulei de soia, in EU ulei de rapita. Diferenta fundamentala fata de hidrocarburile extrase din pamint e ca acestea din urma se vor epuiza la un moment dat iar ulei vegetal putem produce in fiecare an. In fapt, ambele sint uleiuri si pot fi folosite drept combustibil in motoarele cu ardere interna, biodieselul e insa "renewable", e regenerabil. Microorganismele , foarte bio cindva si ele , moarte acum citeva milioane de ani si transformate in pamint in hidrocarburi, nu sint .
La finalul secolului trecut cind petrolul se vindea cu 150 dolari barilul si zvonurile despre terminarea rezervelor erau pe toate outlet-urile media, biodieselul parea o solutie salvatoare (desi noua ne trebuie pamint ca sa hranim cit de curind 11 miliarde de guri , nu miliarde de rezervoare). Intre timp petrolul s-a ieftinit, numarul de masini in circulatie a crescut cu vreo jumatate de miliard , numarul de guri , cu aproape doua miliarde si trendul geo-politic e electrificarea , asa ca biodieselul a iesit din prim-plan , mai ales dupa eliminarea in urma cu citiva ani a subventiilor pentru el. Aproape sigur un fenomen asemanator s-ar intimpla si cu masinile electrice daca s-ar elimina subventiile publice ... dar si asta e o alta discutie...
Biodieselul este deci un ulei vegetal procesat, cu propietati asemanatoare motorinei, cu care e miscibila in orice proportie. Asemanatoare nu inseamna identice. Are viscozitatea mai mare si genereaza in anumite conditii mai multi oxizi de azot decit motorina, desi emisiile variaza, ca si la motorina, de diversi parametri de injectie. Detalii pentru specialisti puteti gasi aici. Site-urile de specialitate cer insa (din nefericire) subscriptii. Viscozitatea mai mare afecteaza functionarea si fiabilitatea in timp a sistemelor de injectie, iar emisiile mai mari afecteaza eficienta sistemelor de curatare a gazelor de esapament. Lipsiti de motivatia dezvoltarii unor sisteme intr-un procent mai mare sau mai mic hibride (motorina cu biodiesel) , fabricantii au preferat sa nu recomande biodieselul la motoarele moderne.
In amestec cu motorina biodieselul are insa efecte benefice interesante in sensul reducerii depozitelor din instalatia de alimentare.Studii bine facute au demonstrat asta destul de riguros. Puteti citi aici daca stapiniti limba germana. Din aceste motive , si din chestiuni politice in contextul presiunii "bio" , daca e sa imi dau cu parerea , s-a generalizat totusi in ultimii ani in EU introducerea biodieselului in motorina in procent de 5%.
E multa chimie si multa politica in spatele acestor decizii, prea multa ca sa nu intru intr-o zona speculativa, asa ca despre biodiesel , in asteptarea unor decizii la nivel inalt care sa duca industria auto intr-o directie sau in alta, pot spune doar ca "azi il vedem, dar nu e".
Si da, puteti alimenta (si) cu motorina amestecata cu 5% biodiesel fara probleme.